Gernal

Topprestaties in sport

In de sportarena zijn topprestaties in de sport altijd al een veelgevraagde staat geweest door spelers en coaches van alle niveaus. Of de atleten nu schooljongensvoetballers zijn of Olympiƫrs die streven naar hun gouden medailles, topprestaties in de sport hebben altijd zowel atleten als coaches aangetrokken. In onze moderne sporttijd, waarin de sportwetenschap zich op een stratosferisch niveau bevindt en in opkomst is, wat zijn de factoren die sportdeelnemers, wanneer ze correct worden toegepast, kunnen leiden tot topprestaties in de sport? Zijn er geheimen voor topsport? Zijn deze factoren gemakkelijk te manipuleren in het voordeel van de atleten? Dit artikel bespreekt de factoren die atleten en coaches kunnen leiden tot topprestaties in de sport.

Er zijn veel artikelen en boeken verschenen waarin principes, programma’s, succesfactoren en dergelijke worden beschreven die kunnen leiden tot topprestaties in de sport. Veel auteurs hebben er uitgebreid over geschreven en in veel opzichten zijn de principes en factoren universeel. De principes van progressieve weerstand, afwisseling, doelspecifieke training, herstel, etc zijn allemaal onbetwiste onderliggende redenen die atleten in staat stellen topprestaties te leveren in de sport. Dit artikel gaat een stap verder door deze universele factoren in een ander licht te onderzoeken. In het proces hoop ik atleten en coaches te leren hoe ze deze principes praktisch kunnen toepassen en wat de factoren zijn met een hoger gewicht in termen van het behalen van succes en topprestaties in de sport.

Er zijn in principe twee reeksen factoren waar we naar moeten kijken. Technische en menselijke factoren. Laten we eerst eens kijken naar de vorige reeks factoren;

Technische factoren

1. Kwaliteitsvoorbereiding

Het harde werk voor elk sportseizoen begint met de voorbereiding van het voorseizoen, die zeer intensief is. Geen enkel lichaam houdt van dit seizoen, omdat het werk en de training die nodig zijn vaak erg saai en pijnlijk is. Maar dit moet worden gedaan om de atleten optimaal voor te bereiden op de ontberingen van de competitieve fase. Het uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en vaardigheidsvolumes moeten worden gedaan. Niet alleen de hoeveelheid werk, maar ook hoeveel kwaliteit er in de voorbereidingsfase wordt gestoken, is van cruciaal belang. Wanneer spelers de bochten afsnijden en zonder hart en ziel trainen zonder hun hart en ziel, zal dit later in de competitie tot uiting komen als vermoeidheid, blessures of gebrek aan scherpte in hun prestaties. Topprestaties in de sport zijn onder dergelijke omstandigheden niet mogelijk. De kwaliteit van de voorbereiding op het voorseizoen is nog belangrijker in de jeugdsport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.