Bedrijf

Viskwekerijbedrijf online

Meerval, algemene naam voor ongeveer 2200 soorten vissen, waarvan ongeveer 1200 Zuid-Amerikaans. Twee families zijn voornamelijk marien. Alle andere families bewonen zoet water. Meervallen zijn meestal nachtelijke aaseters en leven in de buurt van de bodem in ondiepe wateren.

De naam meerval is afgeleid van de voelsprieten, of baarddraden, die zich uitstrekken vanaf elke kant van de bovenkaak van de vis en, bij sommige soorten, ook van de onderkaak, wat de snorharen van een kat suggereert. De rug- en borstvinnen zijn vaak afgezet met scherpe stekels, in sommige gevallen giftig, die ter verdediging worden gebruikt en ernstige wonden kunnen veroorzaken. Leden van verschillende meervalfamilies in Zuid-Amerika zijn bedekt met benige platen. Een Europese soort, de meerval of wels, is de grootste meerval, die naar verluidt een gewicht van 290 kg (650 lb) en een lengte van bijna 4 m (bijna 13 ft) bereikt.

De blinde meerval, gevonden in grotten in het oosten van Pennsylvania, heeft geatrofieerde ogen, en de elektrische meerval van de rivier de Nijl en tropisch Centraal-Afrika kan een elektrische schok geven. Een andere vreemde meerval, de zogenaamde wandelende meerval, kwam oorspronkelijk voor in Oost-India en Zuidoost-Azië. In 1968 werd het ontdekt in de buurt van Boca Raton, Florida, nadat het was geïmporteerd door handelaren in tropische vissen.

De maximale lengte is 56 cm (22 inch). Bij het “lopen” naar gebieden met dieper water in droge perioden, beweegt deze meerval over land (tussen watermassa’s) door een glijdende beweging gecombineerd met een pak slaag met zijn staart. Bovendien graaft een stevige ruggengraat in elke borstvin in de grond om de vis in evenwicht te houden en voort te stuwen. Het kan lucht inademen door middel van een aangepaste kieuwboog die een luchtkamer vormt.
Sommige soorten meervallen worden beschouwd als een van de grootste zoetwatervissen ter wereld. Een exemplaar van een gigantische meerval (Pangasianodon gigas) die in 2005 werd gevangen in de Mekong-rivier in het noorden van Thailand, woog naar verluidt 293 kg (646 lb) en was 2,7 m (9 ft) lang.

Van de vele soorten Noord-Amerikaanse meervallen, wordt de rivierdonderpad gewoonlijk bevist om te eten. Van het grootste commerciële belang zijn de vissen in de Mississippi-vallei en de Golfstaten, waarvan sommige wel 70 kg wegen. De blauwe meerval, of chucklehead, en de kanaalmeerval, waarvan het vlees als gelijkwaardig aan dat van de zwarte baars wordt beschouwd, vormen het grootste deel van de oogst.

Meervallen zijn momenteel goed voor ongeveer de helft van de aquacultuurproductie in de Verenigde Staten. Mississippi, Alabama, Arkansas, Californië en Louisiana hebben allemaal uitgebreide meervalkwekerijen; er zijn in totaal ongeveer 60.700 hectare (ongeveer 150.000 acres) meervalkwekerijen in deze en andere staten. De productie van gekweekte meervallen in de Verenigde Staten steeg van minder dan 90 miljoen kg (minder dan 200 miljoen lb) in 1985 tot meer dan 200 miljoen kg (meer dan 450 miljoen lb) in 1992, en de commerciële verkoop van gekweekte meervallen werd geschat op ongeveer 200 miljoen kg (ongeveer 450 miljoen lb) in 1993. Nieuwe technologieën zoals genetische verbetering, recirculatiesystemen en bestrijding van ziekten kunnen de groei van deze industrie blijven bevorderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.